Waarom ik een iPhone gebruik

Ze zijn duur, je krijgt er weinig voor en de hardware is verouderd. Ik kom deze en andere misverstanden vaak tegen. Daarom vandaag een iets ander artikel dan normaal, waarin ik een aantal misverstanden op een rij zet en vertel waarom ik een iPhone gebruik 📱

Notitie: Ik zal vaak het woord ‘chip’ gebruiken, maar dan bedoel ik eigenlijk de processor of de system on a chip, afgekort tot ‘chip’ voor het gemak.

Voorsprong

De iPhone bevat een chip die ontworpen is door Apple zelf, terwijl Android-telefoons (waaronder Samsung Galaxy, Google Pixel, OnePlus en Xiaomi Mi) vaak een chip van Qualcomm gebruiken. Het grote voordeel van Apple’s aanpak is dat ze zelf kunnen bepalen wat ze doen en op deze manier snel kunnen innoveren. De andere fabrikanten zijn afhankelijk van wat Qualcomm doet, of juist niet doet.

Zo bracht Apple in 2013 hun A7 chip uit en dat maakte de iPhone 5s de eerste 64-bit telefoon. Het was een belangrijke ontwikkeling, maar Qualcomm was volledig verrast en kwam pas in 2014 met een 64-bit chip. In hetzelfde jaar lanceerde Apple de A8, en sindsdien hobbelt Qualcomm erachteraan.

Om een medewerker te citeren: “The 64-bit Apple chip hit us in the gut. Not just us, but everyone, really. We were slack-jawed, and stunned, and unprepared. It’s being downplayed, but it set off panic in the industry.”

Meer over de eigen chips van Apple kun je hier, hier en hier lezen 💡

Snelheid

Apple kan hun chips optimaliseren voor de software en andersom, omdat ze beide ontwikkelen. Concurrerende telefoons bevatten vaak Android van Google, een Android-skin van de fabrikant (vervelend) en een chip van bijvoorbeeld Qualcomm. Optimalisatie gebeurt veel minder, dus zit er hardware in de telefoon die beperkt wordt door software en andersom.

Het is dan ook geen verrassing dat een Apple iPhone SE (€ 489) op sommige punten beter scoort dan een Samsung Galaxy S20 Ultra (€ 1.079) en zelfs beter scoort dan de meeste Android-telefoons.

Een ander voordeel is dat de iPhone meer ‘cachegeheugen’ heeft dan Android-telefoons. Je hebt naast het normale geheugen (bij iPhones vaak 3 of 4 GB) ook nog cache. One More Thing omschrijft het zo: “Het gewone geheugen is te traag voor moderne processoren. Om te voorkomen dat de processor constant op het geheugen staat te wachten, wordt extreem snel geheugen direct op de processor geplaatst om de verwerking te versnellen.”

Ter vergelijking: Apple’s A11 uit 2017 heeft maar liefst 8 MB cache, terwijl Qualcomm’s Snapdragon 835 uit hetzelfde jaar slechts 3 MB cache heeft.

Veiligheid

Apple’s reputatie op het gebied van privacy en beveiliging is sterk. Hun standpunten zijn niet alleen terug te vinden in interviews met Steve Jobs en Tim Cook, maar worden ook echt doorgevoerd in de praktijk. Zo wordt veel data versleuteld zodat Apple er niet bij kan en geven ze veel informatie over de privacy en beveiliging van hun producten. Zeker op dit gebied zie ik een bedrijf dat niet alleen mooie praatjes verkondigt, maar ook investeert.

Zo heeft Apple in 2012 het AuthenTec, gespecialiseerd in biometrische authenticatie, overgenomen voor 356 miljoen dollar. Misschien klinkt dit wat vreemd voor jonge lezers, maar toen was een vingerafdruk in telefoons nog erg ongebruikelijk. Lees bijvoorbeeld eens de reacties onder dit artikel van One More Thing: het lijkt wel een ander tijdperk. Apple veranderde dat in 2013 met de introductie van Touch ID in hun iPhone 5s en vandaag de dag werken de meeste telefoons met een vingerafdruk.

Of neem Face ID: dat werd geïntroduceerd in 2017 en was een schop tegen het zere been van andere fabrikanten, die het te duur vinden. Apple denkt daar anders over en heeft zelfs samengewerkt met masker-ontwerpers en make-up artiesten om de technologie te trainen.

Zo werkt het: de ‘dot projector’ plaatst 30.000 stippen op het gezicht om hem in kaart te brengen en de telefoon maakt een infrarood-afbeelding. Deze informatie vormt een scan van het gezicht die opgeslagen wordt in de Secure Enclave — een speciale beveiligingschip van Apple. Het voordeel is dat Face ID niet gefopt kan worden met een foto of video van het gezicht, zoals bij Face Unlock in de Samsung Galaxy wel kan: een telefoon van 900+ euro. De OnePlus kan ook door een simpele foto gefopt worden.

iPhones hebben nog meer handige privacy-functies, zoals een oranje en groene stip om aan te geven dat apps de microfoon of camera gebruiken, en de mogelijkheid om apps toegang te geven tot locatie bij benadering. Privacy en beveiliging zijn kernwaarden van Apple en hun focus daarop is duidelijk zichtbaar in de presentaties en in de hardware en software.

Leestip: Apple heeft recent een handleiding (Engels) uitgebracht met handige tips om hun apparaten veilig te maken en te houden 💡

Updates

Een van de belangrijkste redenen dat ik een iPhone gebruik is omdat ik de garantie heb dat ik 5 jaar grote updates krijg, en zelfs daarna bug fixes en beveiligingsupdates ontvang. Ook wordt een nieuwe versie van iOS uitgebracht voor iedereen op hetzelfde moment. Binnen 5 dagen na het uitbrengen van iOS 14 had al 30% de update geïnstalleerd.

Android-telefoons krijgen vaak maar 2 of 3 jaar updates. En zelfs als een telefoon nog updates krijgt, zitten er maanden tussen het moment dat een update uitkomt en het moment dat mensen hem kunnen installeren. To be fair: die vertraging lijkt minder te zijn nu, maar updates zullen nooit zo aangepakt worden als Apple dat kan en doet.

De afbeelding hieronder laat zien hoelang het duurde voordat een Android-update van Google beschikbaar kwam voor gebruikers van een telefoon van bijvoorbeeld Samsung of Huawei. Ik moet er niet aan denken om zo lang te wachten op nieuwe functies, bug fixes en beveiligingsupdates.

En ter vergelijking: Samsung’s Galaxy S9 uit 2018, een telefoon van 850 euro, krijgt geen update naar Android 11 (2020). En dat terwijl de iPhone 6s uit 2015 nog gewoon iOS 14 (2020) heeft gekregen met nieuwe functies en verbeteringen. Je kunt die telefoon dus eigenlijk door de wc spoelen.

Prijzen

Vaak kom ik het argument tegen dat iPhones ‘duur’ zijn. En natuurlijk klopt dat eigenlijk ook wel: er zit een prijskaartje aan. Maar ik wil 3 belangrijke dingen benadrukken, omdat ik denk dat de prijs-discussie vertekend is.

Om te beginnen: prijzen van smartphones gaan niet alleen over hardware. Natuurlijk zijn er telefoons met 40 megapixel camera’s (hallo Samsung) en 12 GB geheugen (hallo OnePlus) voor minder dan een iPhone, maar als de telefoon slechts 2 jaar updates krijgt en een iPhone SE in de praktijk de vloer aanveegt met dat toestel, wat heb je dan precies gekocht?

Het maakt uit wat de waarden van een bedrijf zijn. Het maakt uit hoeveel updates je krijgt en daardoor een telefoon veilig en prettig kunt blijven gebruiken. En het maakt uit wat je verwachtingen, voorkeuren en eisen zijn.

Daarnaast: prijzen van iPhones dalen veel minder snel dan van andere telefoons. Samsung-vlaggenschepen zijn na 1 of 2 jaar zo’n 40% minder waard, terwijl een iPhone na 1 of 2 jaar zo’n 20% minder waard is. BankMyCell brengt jaarlijks een rapport uit over de prijsdalingen:

In de praktijk houdt dit in dat je een iPhone na jaren nog steeds voor honderden euro’s kunt verkopen en kunt upgraden naar een beter model, zonder dat je teveel bij hoeft te leggen. Ik doe dit zelf om de 2 of 3 jaar.

En als laatste: vandaag de dag kan vrijwel iedereen voor een prima bedrag een iPhone kopen. Je kunt een abonnement nemen bij een provider of een model uit eerdere jaren kopen. Bijvoorbeeld: de iPhone 11 uit 2019 is door de komst van de iPhone 12 goedkoper geworden en ik vraag me af wat er mis is met een prijskaartje van 690 euro voor wat je allemaal krijgt — zoals nog 4 jaar grote updates. De iPhone Xs en X bestaan trouwens ook nog.

Tot slot

Het moge duidelijk zijn dat ik een fan ben van Apple en iPhone. Hoe dan ook wilde ik het onderwerp zo objectief mogelijk benaderen. Ik heb dit artikel geschreven om misverstanden weg te nemen en om de redenen waarom ik en vele anderen een iPhone gebruiken overzichtelijk te maken. Helaas kon ik geen goede overzichten vinden, laat staan in het Nederlands, dus ik hoop dat mensen hier iets aan hebben.

Ik zal het artikel blijven updaten om nog meer misverstanden en redenen toe te voegen. Weet je iets wat niet in het artikel staat? Laat het even weten, dan zet ik het erbij.

Vond je dit artikel leuk?

Dat is mooi! Heb je opmerkingen of een suggestie voor een volgend artikel? Neem dan gerust contact met me op. En vergeet het artikel niet te delen ❤️

Unlisted

Tech 💻 • Vaccinations ⚗️ • Science 🔬 • Misinformation 🗞 • Factchecker 💡

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Mario van Woensel

Mario van Woensel

8 Followers

Tech 💻 • Vaccinations ⚗️ • Science 🔬 • Misinformation 🗞 • Factchecker 💡